RCCB یا RESIDUAL CURRENT CIRCUIT BREAKER یا کلید محافظ جان , از جمله مهم ترین ابزار حفاظت در برابر نشتی جریان است که جان افراد را نجات می دهد.
البته باید توجه داشت که وظیفه ی محافظ جان تشخیص نشتی جریان است و قادر به تشخیص جریان اضافه بار و اتصال کوتاه نیست.
اساس کار کلید محافظ جان:
تعریف یک مدار ایده آل این است که جریانی که از سیم برق میگذرد با جریان برگشتی از سیم برابر باشد. اما در بعضی اوقات این جریان رفت و برگشتی برابر یا خنثی نیستند و به اصطلاح در مدار نشتی وجود دارد.
این جریان در انتظار شی ء یا موجودی رسانا است که بتواند جریان نشتی را از طریق او عبور دهد . در این شرایط کلید محافظ جان , جریان نشتی را شناسایی کرده و قبل از اینکه برق گرفتگی ایجاد شود , مدار را قطع می کند.
انواع محافظ جان:
۱- کلید محافظ جان کلاس AC
این کلید قابلیت تشخیص جریان های نشتی با شکل موج متناوب AC را دارد و به صورت دو پل و چهار پل قابل استفاده است. محدودۀ جریان نامی آنها از ۱۶ تا ۱۲۵ آمپر و محدودۀ جریان نشتی آن ۱۰، ۳۰، ۱۰۰، ۳۰۰ یا ۵۰۰ میلی آمپر بوده و دارای ولتاژ کاری ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت است. البته جریان نامی کلیدهای محفظ جان مارک اشنایدر الکتریک که توسط شرکت الیکا الکتریک توزیع می شوند آمپرهای ۲۵، ۴۰، ۶۳، ۱۰۰ و ۱۲۵ را پوشش می دهد و دارای یکسال ضمانت است.
۲- کلید محافظ جان کلاس A
این کلید، قابلیت تشخیص جریان نشتی با شکل موج متناوب AC و مستقیم DC پالسی را داشته و در انواع دو پل و چهار پل ارائه می شود. محدودۀ جریان نامی آن از ۱۶ تا ۸۰ آمپر و محدودۀ جریان نشتی ۱۰، ۳۰، ۱۰۰، ۳۰۰ یا ۵۰۰ آمپر بوده و ولتاژ کاری آنها نیز ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت است. مدل خاصی از این نوع کلید برای شبکه هایی با ولتاژ ۵۰۰ ولت نیز ارائه شده است.
۳- کلید محافظ جان کلاس B
این کلید، قابلیت تشخیص جریان نشتی با شکل موج متناوب AC تا فرکانس یک مگاهرتز و مستقیم DC را دارد. این گروه کلید نیز در انواع دو پل و چهار پل ارائه می شوند. محدودۀ جریان نامی آن از ۱۶ تا ۱۲۵ آمپر و محدودۀ جریان نشتی از ۳۰ تا ۳۰۰ میلی آمپر بوده و ولتاژ کاری آن نیز ۲۳۰ تا ۴۰۰ ولت است. همچنین مدل های خاصی از این نوع کلید با قابلیت کار تا ۵۰۰ ولت و یا محدودۀ جریان نشتی تا ۵۰۰ میلی آمپر نیز وجود دارد.
دیدگاه خود را بنویسید