بطور کلی هر سه مورد فیوز , کلید مینیاتوری و کلید اتوماتیک , تجهیزات حفاظتی به منظور حفاظت از اضافه بار هستند . کارکرد آنان به این صورت است که جریان ورودی را حداکثر تا جریان مجاز سیم محدود کنند . به عبارتی با ورود جریان اضافه بر سازمان , جریان را قطع کنند.
قبل از ورود به بخش مقایسه , خوب است که توضیحات مختصری در مورد هر کدام ازین تجهیزات بدهیم:

فیوز:
تصویر زیر نشان دهنده ی انواع فیوز می باشد:


اما با ذکر مثالی به توضیح عملکرد فیوز میپردازیم:
فرض میکنیم در یک سیستم برقی از فیوز 50 آمپر استفاده میکنیم . زمانی که که جریان ورودی بیش از 50 آمپر شود , تکه سیم داخل فیوز ذوب می شود. این عمل دقیقا مثل قطع کردن کلید یا بریدن سیم , باعث قطع جریان می شود. هرچه جریان اضافی بیشتر باشد , باعث سریع تر شدن فرایند سوختن فیوز می شود.
یکی از مشکلاتی که استفاده از فیوز می تواند ایجاد کند این است که در حین تعویض آن , به علت اتصال کوتاه به بدنه , باعث شوک الکتریکی شود . البته برای جلوگیری از این خطر می توان از کلید فیوز استفاده کرد که تصویر آن را زیر به نمایش میگذاریم:



کلید مینیاتوری(MCB):
یکی از ابزار های حفاظتی است که جریان 2 تا 63 آمپر را در مصارف خانگی و صنعتی و تجاری حفاظت می کند. این کلید دارای 3 مشخصه است :
1_حفاظت در برابر جریان اضافی
2_حفاظت در برابر اتصال کوتاه
3_محدود کنندگی جریان

نحوه ی عملکرد کلید مینیاتوری به 2 صورت است:
الکترومغناطیسی:اتصال کوتاه بابت شوک الکتریکی , آتش سوزی و از بین رفتن مدار می شود .مینیاتوری با استفاده از سیم پیچی که دور کم اما قطر زیادی دارد , اتصال کوتاه را شناسایی کرده و جریان را قطع میکند.

بی متالی : همانطور که گفتیم وظیفه مینیاتوری تشخیص جریان اضافی می باشد. این کار توسط دو قطعه فلز نیمه هادی (بی متال) صورت می گیرد . بطوری که هرچه جریان بیشتر شود , فلز نیمه هادی گرم شده و با خم شدن آن , مدار قطع می شود.

انواع کلاس های کلید مینیاتوری :
A : مناسب دستگاه های اندازه گیری تابلویی
B : برای روشنایی و پریز های معمولی
C : برای مصارف صنعتی و موتور هایی که سیستم راه انداز دارد
D : برای بار هایی که شدیدا خازنی هستند

حال با توجه به این اطلاعات و قبل از توضیحات مربوط به کلید اتوماتیک , خوب است که مقایسه ای بین فیوز و کلید مینیاتوری داشته باشیم:

-کلید مینیاتوریفیوز
قابل استفاده بودن بعد از رفع عیوبمی تواندنمی تواند
استفاده به عنوان کلید روشن خاموشمی تواندنمی تواند
عملکرد بصورت دستی و خودکاردستی/خودکارفقط خودکار
وابستگی به دمای محیطداردندارد
زمان قطع20 میلی ثانیه2 میلی ثانیه


کلید اتوماتیک(MCCB):
کارکرد کلید اتوماتیک به مانند کلید مینیاتوری می باشد اما برای جریان های بالاتر که باعث می شود برخلاف کلید مینیاتوری , بیشتر کارکرد صنعتی به خود بگیرد. کلید اتوماتیک شامل کلید اتوماتیک قابل تنظیم و کلید اتوماتیک فیکس می شود.

 
در کلید اتوماتیک قابل تنظیم که دارای یک رنج جریانی می باشد, می توانیم جریان مورد نظر خود را بر روی کلید ست کنیم تا اضافه جریان بیشتر از آن سبب عمل کردن کلید شود. بطور مثال : ما یه کلید اتوماتیک قابل تنظیم 60-120 آمپر داریم و جریان قطع را روی 100 قرار می دهیم . با واردشدن جریان بیشتر از 100 آمپر , کلید دستور قطع می دهد .
اما درکلید اتوماتیک فیکس , جریان قطع همان جریانی می باشد که بر روی دستگاه نوشته شده است.
نکته ی مهم دیگر این است که کلید اتوماتیک قابل تنظیم را می توانیم هم در جریان متناوب(AC) و هم در جریان مستقیم(DC) استفاده کنیم . در صورتی که کلید اتوماتیک فیکس را فقط در جریان متناوب(AC) می توان استفاده نمود.
در ضمن از مزیت های کلیدهای اتوماتیک نسبت به کلید مینیاتوری می توان به کنترل از راه دور به جهت تنظیم یا قطع جریان اشاره کرد.
با توجه به اطلاعات بیان شده می توانیم به مقایسه ی کلید مینیاتوری و کلید اتوماتیک بپردازیم:

-کلید مینیاتوریکلید اتوماتیک
رنج جریان2_63 آمپر25_1600 آمپر
قابلیت تنظیمندارددارد
قدرت قطع6_10 کیلو آمپر25_200 کیلو آمپر
قابلیت کنترل از راه دور و نصب رله های کنترلیندارددارد